pendrivelinux.hu a rendszerváltó. Pendrive Linux operációs rendszerrel.

Ez az oldal nem a pendrivelinux.com magyar változata.

Néhány éve, mikor elkezdtem Linux disztrókat próbálgatni, a blackPanther OS volt az, ami nagyon megtetszett, évekig volt a gépemre telepítve. Nem kis örömömre szolgált, hogy elkészült egy pendrive-ra telepíthető verzió is. Érdemes megnézni!

A próbálkozásokhoz sok sikert kívánok:

yanoshA blackPanther OS telepítése:

1. módszer

A telepítés legegyszerűbb módja, ha valamelyik Linux (blackPanther és SuSE ajánlott) disztrót használva (root legyél!) letöltjük a blackPanther OS USB változatát, majd kicsomagoljuk azt az általunk használni kívánt pendrive-ra. Legalább 1 GB-os kell hozzá, de én inkább nagyobbat javasolnék. A kicsomagoláshoz általában grafikus felületen valamilyen kétablakos file-kezelőt használok, de természetesen konzolt is használhatunk, akkor a következőket kell tennünk:

mkdir -p /mnt/usbstick

mount /dev/sdXX /mnt/usbstick (sdXX=a pendrive azonosítója, például: sda1, sdb1, sdc1, vagy ilyesmi.)

bunzip2 -cd blackPantherUSB_stick_OS(KDE).tar.bz2 | tar -C /mnt/usbstick -xf-

A kicsomagolás után lépj be a pendrive-on lévő /boot/grub könyvtárba!

cd /mnt/usbstick/boot/grub

Nyisd meg valami egyszerű szövegszerkesztővel a device.map fájlt, az itt lévő: (hd0) /dev/sdc írd át: (hd0) /dev/sdXY -ra a pendrive-odnak megfelelően. (sdXY-ben az X=a pendrive betűjele, mint fentebb, a betűk utáni szám (Y) a partició száma. Tehát, ha többfelé van particionálva a pendrive figyelj oda!)

Futtasd az itt lévő telepítő scriptet!

./install.sh

2. módszer

A telepítés másik módja, ha letöltöd ezt a - folyamatos feljesztés alatt lévő, egyra jobb - telepítő scriptet (béta), és terminál üzemmódban futtatod. Ajánlott a sh installtousb.sh --help parancs kiadása, és a kapott szöveg elolvasása, majd jöhet a telepítés:

./installtousb.sh -d /dev/sdx (sdx - a pendrive betűjele: sda, sdb, stb...)

Először fájl-ellenőrzés jön, majd ha nem megfelelő a verzió, akkor az MD5-nek megfelelő fájl letöltése. Mindenféleképpen ajánlom, hogy a telepítés megkezdése előtt a hálózatot állítsd be!

(Én a pendrive-ra töltöttem le a telepítő scriptet, innen futattam, ide töltődött le a tömörített fájl is, nem kellett a könyvtárakkal bajlódnom.)

3. módszer

A blackPanther a fent leírtakon túl telepíthető pendrive-ra a "hagyományos módon" is, Linux, vagy Windows operációs rendszert használva syslinux alkalmazásával, a ldlinux.sys rendszerindítóval. Ehhez a következőket kell tenned:

1. Letölteni a blackPanther OS USB változatát, és kicsomagolni a pendrive-ra.

2. Az isolinux könyvtár tartalmát a pendrive-ra, a gyökérbe másolni.

3. Le kell töltened INNEN egy zip fájlt (starterpack.zip), és kicsomagolni a pendrive-ra, a gyökér könyvtárba. (Általam összelapátolt cucc, 0.1-es verzió)

4. A syslinux-szal indíthatóvá tenni a pendrive-ot.

A sorrend betartása nem szükséges, csak kerüljön fel a pendrive-ra minden!

Mindhárom módszerhez:

Figyelem! Fontos: root felhasználónál root a jelszó, blackpanther felhasználónál blackpanther a jelszó.

Ezek után nézzük meg, mit tettünk: újraindítás következik, boot arról az eszközről, ahova telepítettük. Működni fog.

Ezek után nem marad más, mint hálásan gondolni a disztró fejlesztőjére.

Ha bővebben akarsz olvasni erről az operációs rendszerről, akkor INNEN letöltheted a dokumentációt.

Ha úgy alakulna, hogy tanácstalanná válnál kisérletezgetéseid során, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, - ha tudok -, szívesen segítek.

Sok sikert!