pendrivelinux.hu a rendszerváltó. Pendrive Linux operációs rendszerrel.

Ez az oldal nem a pendrivelinux.com magyar változata.

Az alábbiakban masterminds tájékoztatóját adom közre a Sabayon Linux pendrive-ra telepítéséről. A képeket (2 db) helytakarékossági okok miatt kivettem, remélve, hogy így is remekül használható a leírás. A szövegben változtatás nincs.

Az eredeti leírást itt találod.

A próbálkozásokhoz sok sikert kívánok:

yanosh

Sabayon Linux LiveUSB készítése


Az alábbi kis leírás elsősorban azoknak készült, akik Sabayon Linux 3.3 miniEdition-t kívánnak telepíteni pendrive-jukra. Az egyes lépéseknél zárójelben található egy kis extra segítség Windows-os felhasználóknak. A telepítés során végig root-ként dolgozunk.Alapanyag:

1. Legalább egy 1Gb méretű pendrive.
2. Sabayon Linux 3.3 miniEdition LiveCD.
3. Egy alaplap, amely támogatja az USB-ről való boot-olást (2001-nél újabb alaplapok általában már támogatják).
4. Végezetül egy operációs rendszer, amely alól az egész folyamatot végigcsináljuk (lehet Windows is).Recept:

1. lépés: Pendrive felosztása két partícióra (FAT32 és EXT3).

Hozzunk létre a pendrive-unkon két partíciót. Az egyik EXT3-as legyen (700Mb), a maradék helyet pedig FAT32-re formázzuk (~300Mb). A FAT32-es fájlrendszerű partícióról fog a Linux bootolni, ezért erre kell beállítanunk az "Active" vagy "Bootable" kapcsolót is.

Az fdisk, parted, illetve gparted; qtparted programokkal ezt grafikusan is megteheted.Idézet:

fdisk -l

Disk /dev/sda: 1041 MB, 1041760256 bytes
33 heads, 61 sectors/track, 1010 cylinders
Units = cylinders of 2013 * 512 = 1030656 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1         296      297893+   6  FAT16
/dev/sda2             297        1010      718641   83  Linux

(Windows felhasználóknak itt van egy link ingyenes particionálóhoz.)


2. lépés: Syslinux letöltése és telepítése.

A Syslinux rendszerbetöltőt telepítjük pendrive-unkra, mert FAT32-es partíciót használ, a beállításait pedig szöveges állománya szerkesztésével (syslinux.cfg) egyszerűen módosíthatjuk (apt-get install syslinux, emerge syslinux, urmi syslinux avagy a disztribúciónknak megfelelő parancs).

Kód:
syslinux /dev/sda1

Ezzel feltelepítettük FAT32-es partíciónkra a rendszerbetöltőt. (Figyelem! A parancs kiadása előtt ellenőrizd az eszköz nevét, illetve hogy NE legyen felcsatolva a kívánt partíció!)

(Windows felhasználóknak itt van egy link a Syslinux 3.31 letöltéséhez. Tömörítsd ki a programot a C:\-re, majd add ki az alábbi parancsot egy ms-dos ablakban: C:\syslinux-3.31\win32\syslinux.exe X: (ahol az X a pendrive meghajtójának jele))

(Eme lépés egy boot szektort ír a partícióra és létrehozza a rendszerbetöltő kódot tartalmazó ldlinux.sys állományt.)3. lépés: A LiveCD könyvtárainak tartalmát (boot és isolinux) másoljuk fel a pendrive FAT32-es partíciójára.

Figyelem! Ne könyvtárastól másold át őket, hanem csak a tartalmukat!4. lépés: A LiveCD másik két állományát (livecd és livecd.squashfs) másoljuk fel a pendrive EXT3-as partíciójára.

Ez jelen esetben már a /dev/sda2-t jelenti. A művelet hosszabb ideig is eltarthat!5. lépés: Nevezzük át a FAT32-es partíción található isolinux.cfg állományt syslinux.cfg-re és módosítsuk az alábbi bejegyzéseit:

A /boot/sabayon-t simán sabayon-ra, a /boot/sabayon.igz-t sabayon.igz-re, és az /isolinux/memtest86-et szintén simán memtest86-re.

(Azért volt erre szükség, mert a 3. lépésben megváltunk az alapértelmezett könyvtárszerkezettől az egyszerűbb bootolás érdekében.)6. lépés: Töröljük az isolinux.bin állományt a FAT32-es partícióról.

Ez az a fájl, ami meg szokott ajándékozni minket azokkal a csinos hibaüzenetekkel mint  például: "Error reading boot CD" vagy "Boot failed". Ha el akarod kerülni ezeket az üzeneteket, nyugodtan töröld le a partícióról, viszont ha hibaelhárítást akarsz végezni bootoláskor, akkor hagyd meg. Ha így döntesz, nem biztos hogy be fog tölteni a Sabayon Linux a pendrive-odról.7. lépés: Újraindítás és bootolás USB-ről.

Indítsd újra a gépedet és állítsd be az USB-ről való bootolást a BIOS-ban. #########################################
(Eme leírás a How to make a Sabayon LiveUSB alapján készült.)
#########################################

Vissza a kezdőlapra.