pendrivelinux.hu a rendszerváltó. Pendrive Linux operációs rendszerrel.

Ez az oldal nem a pendrivelinux.com magyar változata.

A Slax szerintem a legjobb Linux disztró azok számára, akik nem akarnak nagyon elmélyedni a Linux titkaiban, csak egyszerûen használni szeretnék netezésre, szövegszerkesztésre, játékra. Az alábbiakban a korábbi 5-ös verzió, és a jelenlegi 6-os verzió telepítéséhez próbálok némi segítséget nyújtani.

A próbálkozásokhoz sok sikert kívánok:

yanosh

A Slax 5-ös verziójának telepítése:

A telepítés legegyszerűbb módja, ha letöltjük a My Slax Creator nevű programot, és telepítjük. Letöltjük a Slax (nekünk) megfelelő verzióját innen, vagy innen. (Maradhat a merevlemezen.) Indítsuk el a SlaxCreatort! Figyelem: csak az 5-ös és az annál régebbi verziókat kezeli! (Kisérletező kedvűek más disztrót is kipróbálhatnak vele...) Végig kisérhetjük a folyamatot, melynek végén készít egy "saját" ISO fájlt. (Átalakíthatjuk a letöltött ISO-t, modulokat -közöttük a magyar nyelvi modult -, képeket adhatunk hozzá.) Ezt kiírhatjuk CD-re, vagy a pendrive-ra. Ha ez utóbbit tesszük, akkor formázással kezdi, előtte mentsünk le mindent a pendrive-ról! Gyakorlatilag készen is vagyunk. Ennyi. Indítsuk újra a gépet, bootoljuk a pendrive-ról! Működni fog.

(Azért hagytam meg ezt a leírást, mert a Slax 5-ös verziójához nagyon sok, (kb. 1.600) modul volt fent. Gyakorlatilag bármit meglehetett csinálni vele. Ezek elérhetők itt.)

A Slax 6-os verziójának telepítése:

Ez most a Slax legifjabb és a legjobb változata. Gyakorlatilag egyszerűen telepíthető USB eszközre és merevlemezre, de természetesen indítható liveCD-ről is.

Miután letöltöttük innen a Slax -ot, egy .tar kiterjesztésű, kb 200 MB-os fájlt kapunk, ami magyar nyelvű verzió. (Van már fent frissebb is, de ahoz külön kell telepíteni a magyar nyelvi modult.) A már megformázott, esetleg előtte particionált pendrive-ra, vagy merevlemezre kicsomagoljuk. (Figyelem: ne csináljunk külön könyvtárat, majd ő megteszi ezt!) Két könyvtár jön létre: /slax és /boot néven.

Mostmár csak bootolhatóvá kell tennünk azt a merevlemezt, vagy pendrive-ot, amire kicsomagoltuk. A bootinst.bat (Win), vagy a bootinst.sh (Linux) indításával tehetjük ezt meg (benne vannak a kicsomagolt /boot könyvtárban), vagy a syslinux egyéb módon történő használatával.

Mielőtt elindítanánk a programot, nézzük meg, hogy milyen betűjelet kapott a meghajtó, amire kicsomagoltuk a Slaxot!

A syslinuxot elindítva, a meghajtó betűjelét a syslinux parancs után írva, a meghajtóra felkerül a rendszerindító fájl. Ez az ldlinux.sys. Merevlemezre telepítés esetén: syslinux -f meghajtó betűjele. (vagyis -f opcióval lesz bootolható a merevlemez)

Újraindítás következik, boot arról az eszközről, ahova telepítettük. Működni fog.

Ezt követően nem marad más, mint hálásan gondolni a disztró fejlesztőjére.

További info ezen az oldalon olvasható.

Ha úgy alakulna, hogy tanácstalanná válnál kisérletezgetéseid során, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, - ha tudok -, szívesen segítek.

Sok sikert!