pendrivelinux.hu a rendszerváltó. Pendrive Linux operációs rendszerrel.

Ez az oldal nem a pendrivelinux.com magyar változata.

Az alábbiakban az UHU Pendrivelinux fejlesztőjének tájékoztatóját adom közre, természetesen tartalmi változtatás nélkül.

A próbálkozásokhoz sok sikert kívánok:

yanosh

Üdvözli az UHU-PendriveLinux!

Ez a rendszer, a magyar fejlesztésű UHU-Linux 2.1 disztribúcióból készült, ennek az azonnal használható, telepítést nem igénylő változata. Segítségével egy gyorsan üzembe állítható hordozható rendszerhez jutunk.

Minimális hardver igény: 1 GHz-es processzor, 256 MB RAM, VGA kompatibilis grafikus kártya

Ajánlott hardver: 2 GHz-es processzor, 1-2 GB RAM, Matrox, Nvidia, Ati grafikus kártya

A rendszer a legtöbb esetben automatikusan felismeri a számítógép hardver elemeit, és azokat megfelelően beállítva működik. Használatához nincs szükség a számítógépen telepített egyéb operációs rendszerre, sőt merevlemez megléte sem kötelező. Úgy használható, és azokat a lehetőségeket biztosítja, mint egy HDD -re telepített változat. A programok választéka rendkívül széles, a számítógépes munka, és szórakozás minden területére kínál sokféle programot.

Az indítási folyamat végén a grafikus felület beállító programja indul, melyben beállítható a kívánt képfelbontás. A VGA vezérlőt általában automatikusan felismeri a rendszer, de választható más meghajtó is. Ajánlott a teszt gomb használata, amivel ellenőrizhető az új beállítás. A konfiguráció mentésbe a már beállított értékek kerülnek, így a visszatöltéskor nem kell újra megismételni ezt a műveletet.

Az indítási folyamat végén a GNOME grafikus rendszer indul el, a normál user környezetével. Felhasználó beléptetése automatikusan történik, jelszót nem kell megadni.

A megfelelően beállított rendszer konfigurációs állományai egy mentő program segítségével, automatikusan mentésre kerülnek. Ezzel a lehetőséggel elérhető, hogy az állandóan használt beállításokat, pl. grafikus felület, hálózati adatok, ablakkezelő egyéni beállításai, ~ könyvtárban módosult beállítások, böngésző kedvencek, csevej, levelező kliens beállításai stb. nem kell minden használatkor újra beállítani. Ezeket a boot program, automatikusan visszatölti az eredeti helyükre. A mentésbe bekerül a Desktop könyvtár tartalma is, így a fontosnak ítélt állományokat itt kell elhelyezni. Ha az itt tárolt állományok mérete meghaladja a lemezen szabad tárolókapacitását, ezeket az állományokat az automatikus mentőrendszer figyelmeztetés után, kihagyja a mentésből. Lehetőség van a konfigurációs állomány mentésekor/visszatöltésekor azonosító nevet megadni. Így több gép és felhasználó egyéni beállításai elkülönülve tárolható. Ezzel, pld. az otthoni, és irodai környezet közti váltás egyszerűen elvégezhető.

A grafikus felületen végzett rendszer beállítások alkalmával szükség lehet a root jelszó megadására, ezt a rendszer bekéri.

A root jelszó: pendrive

A normál felhasználó login: user, jelszó: user13

A rendszert készítette: Tersánszky Csaba (Emerson)

Telepítési információk:

Legyél root!!!!!, Dugd be a pendrive-ot! :) :)

FAT 16 fájlrendszer legyen a pendrive-on. (ez az általános) Legalább 700 MB szabad helyed legyen. XFCE változatnak bőven elég az 512-es drive is.

A tárolt adataidat nem bántja, azok megmaradnak, és használhatod a drive-ot továbbra is úgy mint eddig is, adatok hurcolására, ha van rajta még szabad hely.

Letöltés után abban a könyvtárban állva ahová lejött, add ki az alábbi parancsot:

tar -C /media/a_te_pendriveod -xvf UHU-pendrive.tar (Ezzel a tar fájl kicsomagolódik a pendrive-ra.)

Telepítsd fel az UHU-ra a syslinux, és a mtools csomagokat.

Add ki a mount parancsot, hogy meglásd mi az eszközneve a pendrive-nak a /dev-ben. Vmi ilyesmit látsz majd:

/dev/sdb1 on /media/Pendrive type vfat (rw, nosuid, nodev, uid=1000, fmask=0022, dmask=0022, codepage=cp437, iocharset=utf8, quiet,utf8)

itt nálam ez a /dev/sdb1

Válaszd le a pendrive-ot, mert a mountolt renszeren nem működik a syslinux telepítés. Vhogy így: umount /media/xxxxakármi

Add ki a syslinux /dev/sdxx parancsot. Az xx helyére persze a Te állapotod írd!! Ezzel a renszerbetöltő felíródik a drive-ra.

Olvasd el az olvass_el.txt-t is egyéb infók miatt.

Nincs más hátra, mint előre! :) Reboot!

Állítsd be a BIOS-ban azt, hogy a gép az USB drive-ról bootoljon. Ez alaplaponként eltérő, de álltalában USB-HDD, v egyszerűen mint merevlemez választható majd ki.

Telepítés HDD-re:

Az alábbi fájlrendszerekre másolhatod fel: vfat,ext3,reiserfs,jfs,xfs

Csomagold ki a tar fájlt mint fent, egy tetszőleges könyvtárba. Másold a linux könyvtárat a partíció gyökerébe.

Egészítsd ki a /boot/grub/menu.lst fájlt vhogy így:

# Indítás VGA konzol módban grafikus felülettel, konfig betöltéssel title UHU-pendrive VGABOOT kernel (hd0,6)/linux/boot/kernel init=/sbin/pinit initrd (hd0,6)/linux/boot/pinitrd

# Indítás VESA konzol módban graf felület, konfig betöltés nélkül title UHU-pendrive VESABOOT NOLOAD kernel (hd0,6)/linux/boot/kernel init=/sbin/pinit vga=791 noload initrd (hd0,6)/linux/boot/pinitrd

# Indítás csak konzollal, X nélkül hálózat és konfigbetöltés nélkül title UHU-pendrive NOLOAD NONET KONZOL kernel (hd0,6)/linux/boot/kernel init=/sbin/pinit vga=791 noload nonet 3 initrd (hd0,6)/linux/boot/pinitrd

Persze itt is a (hd0,6) helyére a Te valóságod kerüljön.

Indíthatod az így felmásolt rendszert még a live CD-ről is, mert ha talál a hdd-n rendszerfájlokat, akkor onnan fog indulni, nem a CD-ről. Ekkor a konfig mentés is működni fog. (A Live CD-n ez nem működik.) A CD-s indítás megoldás lehet még azon gépeknek is, amik nem képesek USB-ről bootolni, de kezelik az USB-s tároló eszközöket.

Ezzel a megoldásal már is lett egy szétboríthatalan tartalék renszered, ami mindig működik! :)

Jó kisérletezést!

Emerson.

Vissza a kezdőlapra.