pendrivelinux.hu a rendszerváltó. Pendrive Linux operációs rendszerrel.

Ez az oldal nem a pendrivelinux.com magyar változata.

A különböző DOS verziók a maguk egyszerűségével rengeteg lehetőséget nyújtanak még ma is. Nem csak arra jók, hogy nosztalgikus hangulatunkat kiszolgálva régi játékokat futtassunk, de valójában még mindig igen jól használhatók szinte mindenféle feladatra. Sőt! Pendrive-ra is telepíthetők, ehhez próbálok némi segítséget adni az alábbiakban. Bármilyen segítőszándékú észrevételt szívesen veszek, a próbálkozásokhoz sok sikert kívánok:

yanosh

A létező legegyszerűbb módszer (talán):

Töltsd le, és telepítsd a gépedre a HP USB Disk Storage Format Tool-t, amivel megformázhatod a pendrive-ot. Vigyázat! Az adataid el fognak veszni róla, mentsd le a dolgaidat előtte!

Tedd be az A: meghajtóba a DOS indító floppydat. (Ez természetesen lehet Windows indító floppy is. Különböző DOS verziókkal lehet próbálkozni, de legegyszerűbbnek a WIN_98 vagy WIN_ME indítólemez tűnik, mivel a config.sys beállításaival már kezeli a CD meghajtót is.)

Indítsd el a HP USB Disk Storage Format Tool-t, válaszd ki a megfelelő fájlrendszert (FAT), jelöld be, hogy hol találhatóak a felmásolandó rendszerindító fájlok (esetünkben A: meghajtó), és az enter leütése után elindul a folyamat, a pendrive-ra kerülnek a rendszerindító fájlok. Ezt követően még fel kell másolnod a szükséges fájlokat. Ha ez megtörtént, indítsd újra a gépet, bootolj a pendrive-ról. Működni fog.

Ez azonban még nem az igazi. Ahoz, hogy a DOS lássa a pendrive-ot, és más USB eszközöket, további fontos dolgokra, meghajtókra van szükségünk. A szükséges driverek letölthetők a bootdisk.com honlapról, vagy a Letöltések oldalról. Természetesen a config.sys és az autoexec.bat fájlt is módosítanunk kell.

DUSE használata esetén a config.sys módosítása:

device=a:\himem.sys

devicehigh=a:\emm386.exe

device=a:\usbaspi.sys

dos=high,umb

Az autoexec.bat módosítása:

@echo off

duseldr a:\duse.exe

MSCDEX /D:USBCDROM /S /M:15 /V

Ez a leírás csak egy példa, a neten sokféle megoldás van, érdemes szétnézni a fórumokon. Általában a DUSE és az usbaspi.sys a probléma kulcsa. Nem szabad megfeledkeznünk a régi szabályról: bármi módosítás előtt mentsük le a változás előtti állapotot, ne bonyolítsunk az életünket feleslegesen!

Ezen az oldalon rengeteg dolgot találsz e témakörben. Érdemes megnézni, sok link van, nagyrészük működik.

Hasznos dolgokat találsz ITT.

Ha úgy alakulna, hogy tanácstalanná válnál kisérletezgetéseid során, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, - ha tudok -, szívesen segítek.

Sok sikert!Minőségi adathordozók brutál jó áron!