pendrivelinux.hu a rendszerváltó. Pendrive Linux operációs rendszerrel.

Ez az oldal nem a pendrivelinux.com magyar változata.

Egyre több Linux disztribució jelenik meg pendrive-ra telepítési lehetőséggel. Ezek közül ajánlok néhányat, amelyeket kipróbáltam, nálam problémamentesen működtek. A letöltési helyek, a fájlnevek a fejlesztések során időnként változnak, ezért az itt található linkek talán pontatlanok lehetnek, de igyekszem a változásokat követni.

A próbálkozásokhoz sok sikert kívánok:

yanosh

Egy tömörített ZIP mappa jön le, csomagold ki a pendrive-ra! Ez talán az egyik legkisebb disztró, de ügyes. Kb. 50 MB. Telepítése egyszerű, kicsomagolás után syslinux-szal indíthatóvá tenni a pendrive-ot.

Egy tömörített TAR mappa jön le, csomagold ki a pendrive-ra! Itt a 6.0.0 verzió érhető el, és töltődik le, kb. 200 MB. Azért hagytam ezt itt, mert a fejlesztés a 6.1.2-es verziónál tart, de ahoz külön kellene letölteni a magyar nyelvű kiegészítést, egy kicsit bonyolítaná kezdőknek a telepítést. Mindenféle egyéb dolog található ITT. Telepítéséről bővebben...

Egy tömörített TAR mappa jön le, csomagold ki a pendrive-ra! Ez egy XFCE grafikus felületű változat, kb. 462 MB nagyságú. Van fent több verzió is, ezek elérhetők ITT. Az UHU Pendrivelinux fejlesztőjének tájékoztatóját ITT olvashatod. Van egy Windows alól telepíthető, EXE kiterjesztésű verzió is, ezzel is lehet kisérletezni, de a tájékozatót előtte érdemes elolvasni. Telepítéséről bővebben...

- az USB változat jön le, tömörített. Egy külön, Linux konzolon indítható, folyamatosan feljesztett, egyszerűen használható telepítő script is van hozzá, ezt letöltheted INNEN. Telepítési útmutatót ITT találsz hozzá. A blackPanther OS egyéb kiegészítőit, verzióit találod itt. Telepítéséről bővebben...

További teendők:

A pendrive bootolhatóvá tétele. Ehhez a syslinux-ra lesz szükségünk. Ezt vagy a pendrive-on találjuk a kicsomagolt fájlok között, vagy letölthető innen.

A Syslinux megfelelő verziója indítható Linux és Windows alól is. Válasszuk le a pendrive-ot, de ne vegyük ki! Arra vigyázzunk, hogy futtatásakor a pendrive betűjele az legyen, amit a syslinux parancs után beírunk. (Linux alatt általában /dev/sda vagy /dev/sdb, Windows alatt F:, E:, vagy ilyesmi. Több disztribúció előre megírt kis programocskával kezeli a syslinuxot, csökkentve ezzel a kockázatot. Például a Slax /boot könyvtárában találunk egy ilyen kis segédeszközt. A pendrive bootolhatóvá válása után indítsuk újra gépet, indító eszközként jelöljük ki a pendrive-ot. Indulni fog.

Ezt követően nem marad más, mint hálásan gondolni a disztró fejlesztőjére.

Ha úgy alakulna, hogy tanácstalanná válnál kisérletezgetéseid során, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, - ha tudok -, szívesen segítek.

Sok sikert!

Minőségi adathordozók brutál jó áron!